یزدفردا :میرزا محمد کاظمینی:انتشار یک تمبر پست در عراق در آگوست 1923 و زمانی که این سرزمین هنوز کاملا از کنترل انگلستان خارج نشده بود به صورت یک جنجال جهانی در آمد که اشاره کوتاهی به آن، تا حدی ریشه و پیچیدگی مساله آن سرزمین پر غوغا را روشن می کند.
نمای طاق کسری در تیسفون( تلفظ پارسی اشکانی آن:تیسپهان) بر این تمبر چاپ شده بود و همین تصویر بود که تفسیر های گوناگون به دنبال داشت. ایرانیان عهد ساسانیان طاق کسرای 54 متر در 27 متری را« شاهیگان سپید به معنای« کاخ سپید» می خواندند. تیسفون( مدائن و اینک سلمان پاک) واقع در 35 کیلومتری جنوب شرقی بغداد هشت قرن پایتخت ایران بود که علاوه بر پایتختی ایران، به صورت مرکزاستان خاوروران(خاورواران ـ خاوران) ایران هم عمل می کرد و این استان ایران در آن عصر؛ کویت ، سواحل شرقی کشور سعودی امروز( که «گارهائه» نام داشت)، بحرین، قطر، حاشیه جنوبی خلیج فارس و همه عراق امروز( جز کردستان آن) را شامل می شد که برخی از محله های آن را اِراک ( ایران پایینی ــ پایین ایران) خطاب می کردند.
همین جغرافیای تاریخی عامل جنجال سال 1923 بود که از ماه آگوست آغاز شده بود. ایرانیان( 17 ماه پس از کودتای ژنرال رضاخان سوادکوهی و بعدا پهلوی) که احساسات ناسیونالیستی شان داشت زنده می شد به این تمبر از این لحاظ اعتراض داشتند که معتقد بودند انگلستان با تایید انتشار ان می خواهد بحرین(میش ماهیگ) و میشان( دشت میشان) را هم ببلعد و عراقی ها مدعی بودند که با چاپ تصویر تیسفون بر تمبر، انگلیسی ها می خواهند ماهیت عراق را تغییر دهند و همانند عهد ساسانیان، کردستان را از آن جدا سازند.
نکته:
باید نقشه ایران قدیم را دید و با الان مقایسه کرد!!
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 05,ژانویه,2025